Fondul de reforma
Pentru incluziunea romilor si a altor grupuri vulnerabile.

Proiectul FDES

Împuternicire economică prin dezvoltarea unor afaceri sociale în Grădinari este un proiect implementat de un consorțiu condus de Fundația pentru Dezvoltarea Economiei Sociale și își propune să dezvolte entități de economie socială la nivel local și astfel să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor.

Titlul proiectului

Împuternicire economică prin dezvoltarea unor afaceri sociale în Grădinari

Agenția executive

Fundația pentru Dezvoltarea Economiei Sociale

Parteneri în cadrul Liniei 2

Organizația Heart to Heart, Sweden

Primăria comunei Grădinari, Olt

Federația Angajatorilor din Oltenia

Localitatea proiectului: Grădinari, județul Olt

Valoare co-finanțare elvețiană: CHF 299’599

Durată: 01.03.2016 - 30.11.2018

Scop: Capacitarea persoanelor rome din Grădinari (care trăiesc în sărăcie) pentru a-și îmbunătăți condițiile de trai din comunitate printr-o mai bună capitalizare a legumelor care cresc local.

Obiective

De a crește cu până la 20% valoarea adăugată a produselor pe care fermierii romi din Grădinari le vând, până la finalul proiectului.

De a extinde piața prin creșterea gradului de asociere la nivel local a fermierilor din Grădinari, legalizând activitățile lor economice (ca cooperative sau alte structuri economice, pentru a semna contracte de comerț sau a emite documente cerute) și contractarea legumelor acestora în condiții avantajoase, apelând la politica de responsabilitate socială corporativă a retailerilor.

De a extinde perioada de valabilitate a produselor prin înghețarea și menținerea lor în depozite.

De a salva produsele nevandabile prin procesarea/murarea lor.

Componente: Împuternicire economică

 

Rezultate

Rezultate obținute în 2017

În 2017 s-a finalizat amenajarea clădirii. Aceasta a reprezentat un prim pas spre începerea activității cooperativelor: 9.321 de borcane de legume procesate au fost vândute, 9 tone de legume au fost murate, 30 de tone de legume au fost congelate și un contract cu un client pentru 14 de tone de legume a fost semnat.  

Rezultate obținute în 2016

În 2016, echipa de proiect s-a concentrat asupra a trei aspecte principale: (a) crearea a două cooperative funcționale de producători și procesatori de legume, (b) identificarea locației în care cooperativele își vor desfășura activitatea și amenajarea acesteia pentru a respecta prevederile legale și pentru a servi obiectivelor proiectului și (c) asistarea membrilor cooperatori pentru îmbunătățirea tehnicilor de producție.

 

Website agenția executive

http://www.fdes.ro/

http://www.primariagradinari-olt.ro/

http://english.hearttoheart.se/rumanien/

http://www.fpro.ro/en/