Fondul de reforma
Pentru incluziunea romilor si a altor grupuri vulnerabile.
Excelenta Sa Arthur Mattli, Ambasadorul elvetian desemnat

Proiectul zefiR s-a încheiat

23 Aprilie 2019

Proiectul zefiR s-a încheiat la finalul lunii martie 2019. Cu această ocazie, diferiți actori interesați de proiect s-au întâlnit în data de 27 martie 2019 pentru a celebra activitatea de proiect desfășurată în cele 12 de localități începând din mai 2013 în domeniile educație, sănătate, dezvoltare comunitară, împuternicire economică și locuire. Evenimentul a fost organizat în prima jumătate a zilei, timp în care invitații au sărbătorit principalele rezultate, impactul lor în viețile beneficiarilor și au reflectat asupra modului în care acestea vor influența practicile viitoare ale organizațiilor implicate în implementare.

În sesiunea de deschidere, Excelența Sa Arthur Mattli, Ambasadorul elvețian desemnat, s-a adresat audienței menționând buna colaborare dintre Elveția și România, felicitând echipa de proiect pentru munca depusă spre a crește calitatea vieții a persoanelor vulnerabile într-o manieră integrată.

Dl. Roland Python, Directorul Biroul de contribuție elvețiană în România, și dna Marie-Louise Stoicescu, Ofițerul de programe naționale în cadrul SCO România, au participat la workshop-urile organizate în sferele educației și, respectiv, a sănătății. SCO a apreciat discuțiile constructive de la conferință și a felicitat echipa de proiect pentru că a dezvoltat servicii și activități care ajung la persoanele care trăiesc cu dificultăți socio-economice și care contribuie la schimbarea vieților acestora în bine. Dna Cerasela Bănică, team leaderul Unității de Management al Fondului de Reformă pentru Incluziunea Romilor și a altor grupuri vulnerabile, a participat în workshop-ul referitor la dezvoltare comunitară. Ea a felicitat echipa de proiect pentru efortul constant de a-și adapta intervenția nevoilor și resurselor identificate în teren.

Proiectul zefiR a implicat 11 școli în programe de suport educațional de tip Școală după școală, a organizat sesiuni de formare în educație multiculturală pentru 400 de cadre didactice și a sprijinit mai mult de 1800 de copii, preșcolari și școlari, prin activități extra-curriculare. În șase localități au fost stabilite și predate autorităților locale centre comunitare în care personal specializat furnizează servicii medicale și/sau sociale de bază pentru locuitorii din apropiere. Au fost create 12 grupuri de inițiativă locală (dintre care cinci au devenit organizații neguvernamentale) și, împreună cu autoritățile locale, au implementat mai mult de 30 de proiecte de comunitate. Prin mici investiții în locuire, mai mult de 600 de copii beneficiază de condiții mai bine acasă. În același timp, 28 de mici afaceri au fost susținute cu granturi pentru a formaliza sau crește activitatea economică întreprinsă.

Proiectul a fost implementat de un consorțiu condus de Terre des hommes Switzerland în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Centrul Rromilor Amare Rromentza, Fundația PACT, Fundația Pestalozzi din România, Habitat for Humanity Romania, SASTIPEN - Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate și Fundația NESsT din România. Activitățile s-au desfășurat în trei județe din sudul României (Gorj, Dolj și Olt) din mai 2013 până în martie 2019. Mai multe informații despre proiect sunt disponibile pe pagina proiectului http://www.zefirincomunitate.ro/.


PROIECT CO-FINANȚAT PRINTR-UN GRANT DIN PARTEA ELVEȚEI PRIN INTERMEDIUL CONTRIBUȚIEI ELVEȚIENE PENTRU UNIUNEA EUROPEANÅ EXTINSĂ.


Pozele sunt parte din galeria proiectului și sunt preluate de pe pagina de Facebook a proiectului zefiR, unde sunt prezentate mai multe fotografii (https://www.facebook.com/zefiRoma/).

 

 

 

 


Alte fișiere atașate: